fotoabszurd

Egy fotóból kerekedik egy történet...

Utolsó kommentek

  • Simone Lewis: תודה רבה. עם האהבה הסוכן (2011.02.17. 09:10) 3D
  • GuloGulo: Ez tök jó lett. A szélmalomharcról még olvasnék majd. Leginkább a szabályai érdekelnek. (2011.02.03. 21:48) Látogatók
  • Simone Lewis: Mű-kemény. Ha igazán kemény lenne, nem tenne ppfflanel inget a fa alá. (2011.01.17. 16:14) Trikó Lord
  • GuloGulo: Dúúrva! Majdnem azt hittem, hogy a Kormányzó Úr, de nem. Amint látom még a nap is mögé bújik. Ami... (2011.01.15. 11:48) Trikó Lord
  • Pásztörperc: Bravó, csak így tovább! Remélem, kitart a lendület... (2011.01.02. 14:18) Betűk az égen
  • Utolsó 20

Népi est

2011.01.25. 21:30 Simon.Péter

  Minden képnek megvan a maga története...

Egy (index címlap) fotó, utána pedig a története:

A népi hagyományok fontosak. Sokaknak. Idén  új helyszíne volt a minden év januárjában bonyolított, idén először egyszerűsített Kisoroszi Népi Est Továbbá Mulatság Is rendezvénynek. A népi estek hagyománya évtizedek óta kísérti a kisorosziakat, ám idén először Héhalmon került megrendezésre a népi estek estjeként is emlegetett est egy este.

Az első és egyben hagyományteremtő ilyen rendezvényt 1951-ben tartották. Mivel akkortájt a kisoroszi hagyományok éjjelente gyakran hevertek őrizetlenül a kredencen, sokat elloptak közülük ismeretlen tettesek. A kényszer szülte tehát, hogy 1951 telén felbőszült helyiek egy szélsőséges csoportja megalakította a Kisoroszi Hagyományőrző Egyesületet. A hagyományőrzők lelkesedésének és elszántságának köszönhetően a lopások megszűntek ugyan, ám ezzel egy időben a kisebb tereken és kultúrházakban váratlanul spontán népi táncok keletkeztek. (egy ilyen spontán keletkezést kapott lencsevégre a szemfüles fotós -  egy beltermi gömblódítós-csűrdöngölős van éppen kialakulóban) A Műegyetem Népitáncok és Differenciálegyenletek Tanszékének a helyszínen elvégzett vizsgálatai kimutatták, hogy a hagyományőrző tevékenység és a spontán népitánckeletkezés között egy kölcsönösen egyértelmű megfeleltethetőség van beékelődve és ez okozza a különös jelenséget. Mivel a lopások megszűntek, a keletkezett népitáncok természetes ellenség híján a városban maradtak és szaporodni kezdtek. A városvezetés nem hátrált meg a nehézségek elől és úgy döntött, a keletkezett kóbor népitáncokat begyűjti és kulturális tevékenység formájában kiosztja a lakosok között további hasznosításra és idomításra. A kiosztásra azóta is minden év januárjában került sor egészen tavalyig, amikor is egy alulról jövő kezdeményezés megfúrta ezt a hagyományt. A keletkezett lyuktól a hagyomány eldőlt oldalra, pont rá Héhalomra. Várhatóan a Kisoroszi Népi Est Továbbá Mulatság Is népszerű rendezvénysorozata az elkövetkező években Héhalom és vonzáskörzetének legnagyobb ilyen rendezvényévé növi majd ki magát. A környéken spontán népitáncok kialakulása is várható, ezért útlezárásokra készülhetünk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotoabszurd.blog.hu/api/trackback/id/tr962613579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása