fotoabszurd

Egy fotóból kerekedik egy történet...

Utolsó kommentek

  • Simone Lewis: תודה רבה. עם האהבה הסוכן (2011.02.17. 09:10) 3D
  • GuloGulo: Ez tök jó lett. A szélmalomharcról még olvasnék majd. Leginkább a szabályai érdekelnek. (2011.02.03. 21:48) Látogatók
  • Simone Lewis: Mű-kemény. Ha igazán kemény lenne, nem tenne ppfflanel inget a fa alá. (2011.01.17. 16:14) Trikó Lord
  • GuloGulo: Dúúrva! Majdnem azt hittem, hogy a Kormányzó Úr, de nem. Amint látom még a nap is mögé bújik. Ami... (2011.01.15. 11:48) Trikó Lord
  • Pásztörperc: Bravó, csak így tovább! Remélem, kitart a lendület... (2011.01.02. 14:18) Betűk az égen
  • Utolsó 20

A Zulu Betyár

2011.01.19. 19:57 Simon.Péter

  Minden képnek megvan a maga története...

Egy fotó (az index címlapjáról), utána pedig a története:

Ennek a képnek a megértéséhez egészen az 1893-as zulu rabszolgafelkelésig kell visszamennünk. Történt ugyanis, hogy az említett év novemberében egy ködös tavaszi reggelen, 7 órakor felkelt néhány zulu rabszolga. Nekiláttak az ilyenkor szokásos ennivalóknak, elfogyasztottak néhány édes kisgyermeket, majd, mivel az emberevést már ekkor is büntették - inkább a bűnt ették - elásták a csontjaikat egy félreeső, gazos, mocsaras pesterzsébeti telek sarkában. Telkek, múltak az évek, míg az emberevő zuluk kihaltak Pesterzsébetről, a helyükön lakó unokáik  pedig már nem követték ezt a szép és társadalmilag is igen hasznos hagyományt. Néhányuk azonban lelkesen tanulmányozta az ősök kultúráját és szokásait, így jól ismerték a korabeli  divatot, ételeket, televíziós vitaműsorokat és varázslatokat is. Vasárnaponként egy titkos hagyományőrző csoport rendszeresen összegyűlt egy pesterzsébeti telken és megevett egy-egy (eleinte még) önkéntes hagyományőrzőt, majd megpróbálták megidézni a szellemét, többnyire sikertelenül.

Az egyik ilyen vasárnapi eseményen már az aktuális önkéntest fogyasztották szellemidéző varázsszavakat mormolva, amikor megremegett a föld.  Abbahagyták az evést és ijedten folytatták a varázsszavak mormolását. Erre a célra néhány mormont is meg szoktak hívni, akik mormonkannában hoztak további varázsszavakat, növelve a varázslás hatékonyságát. Ezúttal jól sikerült a varázslat, mert apró földdarabkák törtek a fel a telek végén. A szellem megidéztetett. Már az elején gyanakodni kezdtek, hogy ez a szellem nem az éppen fogyasztott mérlegképes könyvelő szelleme - ez rosszízű tréfa lett volna egy ilyen apró  és rágós embertől. Valami sokkal hatalmasabb erő készült a felszínre törni, valami, aminek a létezésében a legelvakultabb szellemhívők sem hittek igazán.

Néhány percnyi dübörgés és porkitörés után már tudták, hogy nem egy mérlegképes könyvelő, de nem is a metró fúrópajzsa készül a felszínre törni, hanem a Nagy Zulu Betyár szelleme. Egy régi mendemonda szerint egyszer majd egy elfogyasztott kisgyermek szelleme száz év múltán a felszínre tör és kérdezni fog valamit. Ha kielégítő választ kap a kérdésére, akkor újabb száz évre vonul vissza a föld alá, ám ha nem, akkor az rendkívül kellemetlen lesz, még nem tisztázott, hogy milyen módon.

A megremegő földből Ő Maga, a Zulu Betyár készült kitörni a száz évvel ezelőtt itt elfogyasztott gyermekből kifejlődve. A növekvő por és felrepülő törmelék mellett rettegve ültek a földön a mormolók. (egyikük készítette ezt a páratlan felvételt) A földből egy sötét tömeg emelkedett ki, majd a kavargó porban formát öltött két szem, majd lassan egy dühös arc. A hagyományőrzők jól tudták, hogy most a legendákban már régen megjósolt, rettenetes kérdésnek kell következnie. A porból kialakuló száj megmozdult, miközben mély morajlás hangzott fel. A morajlás erősödött, majd ütemes kopogás hangzott fel, mintegy kiegészítve a hangzást. Egy 52-es villamos haladt el nem messze döcögő kerekekkel és hangos morajlással. A földből kitört jelenés szája még mozdult néhányat, majd mozdulatlanul lebegett a portölcsérben. A villamos zaja elhalkult, majd lassan teljesen elhalt a százméternyire elhallatszó dübörgés is.

A jelenés csak várt és várt, hogy választ kapjon a Kérdésre, amelyet senki sem hallott. Aztán újabb fergeteg támadt,  és a portölcsér viharos gyorsasággal visszaszívódott a föld mélyébe. A zulu hagyományőrzők még percekig pislogni sem mertek. Lehetséges ez? Nem hallották a legendákban régóta emlegetett nagy Kérdést? Vajon most mi lesz?

Egyikük aztán megmozdult a kábulatból, majd lassan a többiek is szedelőzködni kezdtek. Leporolták magukat és csendesen egymás között suttogva hazaindultak. Amint kimentek a  telek végében álló rozsdás kertkapun, a szellő még messzire vitte egyikük néhány szavát:

- Azért nem ártana csinálni valamit ezekkel a rozoga villamosokkal...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fotoabszurd.blog.hu/api/trackback/id/tr792598637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása